Voeding voor je baby

Na de geboorte maakt jou baby een grote verandering door; de stofwisseling komt op gang en de spijsvertering wordt gestimuleerd. De maag die in het begin net zo groot was als een kers groeit binnen drie dagen uit tot een walnoot, na een week tot een abrikoos en na een maand tot een mandarijn. Een duidelijke groei die gepaard gaat met de opbouw en samenstelling van de moedermelk.


Gedurende het tweede gedeelte van de zwangerschap en de eerste paar dagen na de geboorte wordt er colostrum aangemaakt. Deze eerste en zeer geconcentreerde melk bevat een hoge concentratie aan immuunstoffen die een beschermlaagje op de darmen van de baby leggen.

Colostrum blijft zeer sterk aanwezig gedurende de eerste twee weken na de geboorte. Rond de derde dag post partum vindt de overgangsfase plaats. Terwijl de borsten stuwing meemaken, wordt de melk waterig en luchtiger; het is de “overgangsmelk”. De baby drinkt, wordt verzadigd, plast, poept, drinkt opnieuw…de borsten worden getest, de vraag en aanbod wordt gestimuleerd. Langzamerhand beland je in de derde fase van de lactatie, de rijpere melk fase. Deze melk zal voor de rest van de borstvoedingsperiode relatief hetzelfde blijven en zal de verhouding tussen lipiden, proteïnen en koolhydraten variëren volgens de behoeften van de baby.
Onthoud vooral dat jouw melk niet alleen de meest verteerbare en complete voeding voor je kindje is maar ook een levend component van zeer hoge kwaliteit die zich continu aan de behoeften, leeftijd en omgeving van je kindje aanpast.