Signalen

\Wanneer weet je of je baby al wil drinken?

De baby vertoont vaak als hij/zij wakker wordt verschillende tekenen dat hij/zij trekt krijgt. Juist die signalen zijn belangrijk voor jou als voedende moeder om waar te nemen. Zie je een voedingssignaal bij je baby, pak je baby dan bij je en laat deze op je borst, dus huid op huid, wakker worden. Voordeel hiervan is dat je het hormoon, oxytocine aanmaakt, wat er voor zorgt dat je melk vlot toeschiet. Daarnaast ruikt je baby jouw geur en de borst en gaat meer trek krijgen en gaat dan op zoek naar de borst.

De baby kan door zijn/haar lichaamstaal en het maken van geluid jouw aandacht proberen te trekken. Dit kan zijn door de handjes naar het gezicht te brengen, hapbewegingen te maken, zoekgedrag met het hoofd en mondje te maken, smakgeluiden te maken en het tongetje uit te steken. Ook het onrustig bewegen van zijn/haar armen en benen is een voedingssignaal. De baby hoeft dus nog niet helemaal wakker te zijn. Zodra je baby iets bij zijn/haar mondje voelt gaat zijn/haar mond open. Uiteindelijk gaat de baby op zijn/haar vuistjes driftig zuigen. Tenslotte gaat de baby huilen, zijn/haar laatste redmiddel om zijn/haar moeder te waarschuwen dat hij/zij honger heeft.

Hou je baby dus lekker bij je in de buurt overdag en in de nacht. Hoe sneller je deze voedingssignalen herkent, hoe sneller je de borstvoeding op gang hebt en houdt.

Een huilende baby hapt minder goed aan en moet vaak eerst getroost worden